![]() |
![]() Modelraket motoren zijn precies gemaakt voor het doel waarvoor we ze nodig hebben: Het omhoog stuwen van een modelraket en ervoor zorgen dat de uitdrijflading het bergingssysteem naar buiten duwt, op het moment dat dat nodig is. Een modelraket motor knalt dus niet uit elkaar zoals een rotje, maar geeft een voortstuwende kracht af gedurende zijn voortstuwingstijd. Modelraketmotoren bevatten drie lagen brandstof:
De vertragingslaag die opbrandt na de stuwstoflaag, brandt wel, maar heeft nauwelijks stuwkracht. Deze laag brandt tijdens de glijvlucht en zorgt ervoor dat je model zijn snelheid kan verminderen en dat de motor 'aan' blijft, dat deze chemisch blijft werken. De uitdrijflading die wordt geactiveerd nadat de vertragingslaag is opgebrand, zorgt ervoor dat het bergingssysteem uit je model wordt geblazen, samen met je neuskegel. De korreltjes kruit van de uitdrijflading die ontbranden, breken de bovenkant van de motor kapot en de druk gaat dan grotendeels aan de bovenkant van je motor door de rompbuis heen. Door de grote drukverhoging in je rompbuis, wordt alles eruit geblazen. Aangezien dit hele hete gasssen zijn, dien je je parachute te beschermen met onbrandbare watten. Anders wordt de boel(je bergingssysteem) aan elkaar gefrituurd... ![]() Motorafmetingen De fabrieksmatige motoren worden gemaakt in bepaalde standaard afmetingen (diameters): 13 x 45mm. (Mini motoren. Deze hebben een T(-Tiny) in de motorcode. Bijv.: A3-4T) 18 x 70mm. (Standaard motoren. Dit is de meest gebruikte motoren maat. A-D motoren.) 24 x 70mm. (Grote motoren: C11, D motoren.) 24 x 95mm-97mm. (Grote motoren: E motoren.) 29 x 95mm-114mm. (XL motoren: E16, F motoren.) Motorcode De motoren worden aangeduid met een code, zoals: A8-3 of B6-4. Ze zijn er in verschillende sterkten of klassen. Dit wordt aangegeven met de eerste letter in de code, in dit geval de 'A' of 'B', wat staat voor 'de kracht' x 'de tijd' dat deze geleverd wordt. De kracht geven we aan in Newton(N), de tijd in seconden(s). 1 Newton komt ongeveer overeen met 0,1 Kg (100gram) stuwkracht. De sterkte van een motor geven we dus aan in Newton x seconden, afgekort met N.s of Ns. We noemen dit ook wel de 'Totale Impuls' van een motor. Zo zijn er 1/2A, A, B, C, D, E en F motoren. In onderstaande tabel zijn de sterkten aangegeven.
Het eerste cijfer in de code geeft de 'gemiddelde stuwkracht' van een motor aan in Newton(N). In de voorbeeldcodes hierboven is dat dus 8 of 6 Newton oftewel 800 of 600 gram. Een vuistregel is dat de gemiddelde stuwkracht minimaal vijf keer zo groot moet zijn als het gewicht van het model. ![]() Motoren zonder uitdrijflading Naast motoren met een uitdrijflading zijn er ook motoren welke geen uitdrijflading hebben. Deze motoren hebben op de plek van het tweede cijfer in de motorcode een '0' staan. Dit type motoren wordt gebruikt voor meertrapsraketten, waar bovenop de eerste motor een tweede motor is aangebracht. Op deze manier kunnen grotere snelheden en hoogten worden behaald. De motoren met een 0-sec code worden ook wel 'Booster'-motoren genoemd. Naast het gebruik in meertrapsraketten kunnen deze motoren ook gebruikt worden in modellen die geen uitdrijflading en dus geen bergingssysteem gebruiken, zoals modellen met 'Thumble-recovery' ('Dwarrelberging'-alleen bij erg lichte modellen). Ook UFO modellen kunnen gebruikmaken van dit type motoren. Vanwege de grote oppervlakte staan deze modellen vrij kort na het opbranden van de stuwstof weer 'stil' in de lucht. Een vertragingstijd om de snelheid te laten afnemen is dan overbodig. ![]() ![]() Wanneer is mijn Estes motor geproduceerd? Zie: Productiecode
Er is dus keuze uit verschillende klassen motoren, met binnen een klasse eventueel verschillende gemiddelde stuwkrachttijden en verschillende vertragingstijden.
Stuwkracht diagrammen Hieronder een aantal typische stuwkracht diagrammen van modelraket motoren. Kies in het menu één van de opties om het betreffende diagram te zien: |
Klik hier voor het motoren gegevensblad en stuwkrachtdiagrammen van fabrikant Klima. |