Modelrockets.NL - Launch Group Logo Modelrockets.NL - Launch Group, raketten en raketten!

Rompbuis

Terug

De rompbuis is één van de belangrijkste onderdelen van de modelraket. Hieraan worden alle andere onderdelen bevestigd en het vormt in de meeste gevallen tevens het grootste onderdeel van het model. Een goede lengte/diameter verhouding is 1:15. Een model van 30 mm diameter zou dan een rompbuislengte krijgen van 450mm. Langere of kortere modellen zijn ook mogelijk, maar dan moet er bijzondere aandacht aan de stabiliteit worden besteed. Langere modellen zijn daarbij sneller stabiel dan kortere. Rompbuizen moeten bij voorkeur licht, sterk en glad afgewerkt zijn, zonder dikke randen of naden.

Rompbuizen kunnen kant en klaar worden aangeschaft.
Dit zijn meestal zeer lichte, dunne en mooi afgewerkte rompbuizen welke ideaal zijn voor het maken van je eigen ontworpen modellen. Meestal hebben ze al een gladde coating, wat de afwerking een stuk gemakkelijker maakt.
Er zijn een aantal buismaten of buiscodes, die een standaard vormen in de raketbouw hobby, namelijk die van Estes, aangegeven met BTExx(zoals: BTE5, BTE80). Helaas kun je daaruit niet eenvoudig de maat afleiden...
Het is wel zo, dat hoe groter het getal in de code is, des te groter de diameter.
Je vind een buiscodes/maten overzicht op de Estes Standaard Buismaten pagina.

De rompbuizen van Quest hebben gemakkelijkere maten: namelijk in afgeronde millimeters. Zo zijn er 15, 18, 20, 24, 30, 35, 40 en 50mm Rompbuizen.

In de raket modelbouw is het lichte gewicht van groot belang! Meer gewicht betekent, net als in de grote ruimtevaart: meer motorvermogen nodig om dat gewicht van de grond los te krijgen!

BT-55(33,8mm)

Rompbuis voor modelraketten Rompbuis voor modelraketten

Binnen- of buitenmaat
De BT in de buiscode staat voor Body Tube (=RompBuis). Om wat meer orde in de chaos te scheppen, hanteren wij de codes BTE voor Body Tube Estes, BTQ voor Body Tube Quest (mm maten), BTK voor Body Tube Klima (mm maten) en BT voor buizen van een onbekende fabrikant.

Behalve dat de Estes buiscodes niet overeenkomen met mooie afgeronde mm. maten, is er nog een andere eigenaardigheid, namelijk: praten we nu over de binnen of de buitenmaat van rompbuizen?

Van alle buizen noemen we meestal de buitenmaat als buismaat. De Estes buiscode BT-80 is een 66mm buis (buitenmaat), de Quest BTQ-35 is een 35mm buis (buitenmaat).
Echter als we het hebben over de 13mm (BTE-5), 18mm (BTE-20) en 24mm (BTE-50) buizen, die ook gebruikt kunnen worden als motorbuizen of -huizen, dan hebben we het meestal over de binnenmaat. Dat is tevens de maat van de standaard motoren die we gebruiken in de raket modelbouw: de 13mm mini-motoren, de 18mm standaard motoren en de grote 24mm motoren.

BTQ-35(35mm)

Rompbuis voor modelraketten Rompbuis voor modelraketten

De BTE-18(18mm, door Estes de BT20 genoemd), die ook gebruikt wordt voor motorhuizen.

Rompbuis voor modelraketten Rompbuis voor modelraketten

Waarvan gemaakt?
Rompbuizen zijn over het algemeen gemaakt van papierplakband/aquarelplakband (papier met een gomlaag aan de achterzijde, net als postzegels, wat kleeft als het nat wordt gemaakt). Je kunt ze ook zelf maken als je dat wilt. Dit vereist echter wel wat tijd, handigheid en werk om tot mooie rompbuizen te komen.

Zelf rompbuizen maken

Papieren kokers van keukenpapier zijn vaak te slap en lelijk. Kokers waar posters in hebben gezeten zijn vaak flink dik, zwaar, lomp en ook niet echt mooi afgewerkt.

Rompbuizen kunnen ook gemaakt worden van glasweefsel, versterkt met epoxy. Dit is een twee-componenten kunststof. Dit is echter iets voor de gevorderde modelbouwer. Hier kunnen super lichtgewicht (wedstrijd)modellen mee gemaakt worden. Voordeel is dat in de epoxy al een kleurstof gemengd kan worden waardoor zware verflagen overbodig zijn. Daarnaast zijn deze modellen redelijk vochtbestendig, iets wat je van een hoofdzakelijk papieren model niet echt kunt zeggen.